top of page

O R D.

  • Skribentens bild: Bibbi Rydberg
    Bibbi Rydberg
  • för 11 minuter sedan
  • 2 min läsning

Apropå ord.

Orden är inte självklara.

Och ord kan vara förödande.

 

Så sent som 1957 byttes ordet ”fattigvård” till ”socialtjänst. Och visst gjorde det skillnad hos dem som var i behov av ekonomisk hjälp. Att besöka fattigvården var förödmjukande och degraderade människan till en tredje grads person.


Ord kan vara farliga inom politiken, människor emellan och ställa till med mycket. Sedan finns det ord som är svåra. Både för dem som säger dem och för dem som ordet gäller. Många stigmatiserande ord används av okunskap om deras betydelse. Vi har en tendens att slarva med ord något jag själv gjort, innan jag förstod dess egentligen betydelse.


Ordet jag skriver om är demens. Det härstammar ur det grekiska ordet som betyder märke eller fläck. Men för de flesta är det ordet beteckning på någon som inte fattar ”Hon är ju alldeles dement” drar vi till med i alla möjliga situationer, trots att ordet egentligen innebär ett att en människa är dödligt sjuk.

Och detta ord innebär en stigmatisering av globalt sett 57 millioner människor, som inom 30 år kommer att tredubblas, vilket är en katastrof eftersom inget botemedel ännu finns.


För den som av läkaren får diagnosen demens innebär det en katastrof. Vi har idag omvärderat många ord och en del har helt enkelt tagits bort, eller är tabubelagda, men ordet demens lever kvar och används ofta slarvigt och utan relevans.

När min dotter fick beskedet om att hon drabbats av en demenssjukdom stod det omedelbart klart för henne vad det innebar, eftersom hon arbetat som sjuksköterska i många år.


Naturligtvis går det inte att ta bort ordet från vokabulären, det står ju för en obotlig sjukdom.  Men faktum är att ordet handikappad idag är ersatt av funktionsnedsatt, liksom många ord inom psykiatriska sjukdomar har ersatts av mindre stigmatiserande ord därför att de missbrukats i förlöjligande syften. Idag arbetas det frenetiskt för att hitta ett botemedel mot demenssjukdomar men fortfarande ryggar människor tillbaka när man nämner att någon drabbats av denna förfärliga sjukdom.


Vi behöver tala om det. Om ord. Om deras betydelse och om varför vissa ord väcker rädsla hos oss. Bara då kan vi möta dem som blir sjuka utan att rygga tillbaka.

 

        




På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man läsa om Stigmatisering vid psykisk ohälsa. Det är en tänkvärd artikel som belyser mycket av problemen kring psykiska sjukdomar.   

 

  

     


 
 
 

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page